Casa del Sur

Voor uw onvergetelijke vakantie.

 

 

Parque Natural de Las Salinas de Santa Pola y El Museo de la Sal

Nationaal Park , de zoutvelden van Santa Pola en het zoutmuseum

 

P1100060

De Carretera Nacional (rijksweg) nummer 332, kortweg aangeduid als N332, is een 386 km lange kustweg door de 4 kustprovincies Valencia, Alicante, Murcia en Almería. Doordat de weg vrij consequent de kustlijn volgt, vormt zij een uitstekende verbindingsweg tussen alle grote en kleinere kustplaatsen van de Costa Blanca.
Ongeveer halverwege het traject Alicante (stad) en Torrevieja ligt de kustplaats Santa Pola (30.000 inw.). Van oudsher een vissersplaatsje en natuurlijk ook profiterend van het toerisme.
Het meest bekend is het dorp echter door het natuurreservaat Parque Natural de Las Salinas de Santa Pola met een oppervlakte van 2.570 ha, ongeveer half zo groot als het Nederlandse Nationaal Park De Hoge Veluwe.

P1100014
Zo´n 125 jaar geleden is men hier begonnen met de zoutwinning. Met kunstig aangelegde dammen en dijkjes werd het bij vloed onderlopende (moeras) gebied verdeeld in talloze zoutpannen. Tijdens de hoogtijdagen in de vorige eeuw werd per jaar 100.000 ton zout geproduceerd, nu is dat nog 30.000 ton, doordat 15 jaar geleden het grootste gedeeltevan de salinas tot een natuurreservaat werd uitgeroepen. Als men het bezoekt, begrijpt men wel waarom, het is een echt uniek natuurgebied.

 

P1100013P1100058

 Het Park

Natural ligt ten zuiden-westen van Santa Pola en wordt doorsneden door de N332, zodat men ook vanuit de auto een uitstekend uitzicht heeft op de zoutpannen, moerassen en vennen aan weerskanten van de weg. Aan de noordkant van de salinas ligt het bezoekerscentrum, met ernaast hetMuseo de la Sal (geopend van 9:00-15:00 uur), waar men de zoutwinning van vroeger en nu kan bekijken en het is tevens het startpunt van de wandelroute.
Aan de zuidkant loopt de weg wat omhoog, waardoor men een schitterend uitzicht heeft over de zoutpannen. Afhankelijk van zon/bewolking en de verdampingsgraad c.q. het zoutgehalte hebben de pannen de meest fantastische kleurschakeringen, variërend van diepgroen, aquamarijn, blauw, roze, geel naar wit. Een ongelooflijk mooi gezicht. De bekkens hebben een heel aparte flora en fauna, men ziet er de steltkluut, fuut, aalscholver, kiekendief, bergeend en tijdens de broedtijd duizenden flamingo´s; verder vindt men er onder andere koraalachtige waterplanten en wilde orchideeën.
Niet ver van de N332 staat in het water, op korte afstand van de oever, deTorre de Tamarit. Er is een speciale parkeergelegenheid om te fotograferen. Deze onlangs gerestaureerde toren stamt uit de 16de eeuw, maar daarvoor schijnt er op die plek ook al een (vernietigde) andere toren te hebben gestaan. Het was een soort wachttoren en verdedigingswerk om het kasteel van Santa Pola te beschermen en om aanvallen van de Berbers (de Ottomaanse kapers) uit Noord-Afrika af te kunnen slaan.

P1090979 (uit costa blanca voor jou, door Mattijs Kuypers, januari 2012)