Casa del Sur

Voor uw onvergetelijke vakantie.

Parque Natural de El Hondo
5. NP El Hondo1. NP El Hondo2. NP El Hondo6. NP El Hondo

Een plek voor wandelende en fietsende vogelaars op fotojacht naar jagende visarenden en lokkende kluten.

De ingang van het natuurpark El Hondo (beetje verwarrend ook wel Parc Naturel El Fondo genoemd, waarschijnlijk door de tweetaligheid, el fondo = diepte in de grond) was voor ons niet makkelijk te vinden. Het park (in 1998 uitgeroepen tot officieel Natuurpark) is bijna 2400 hectare groot en ligt tussen de steden Elche en Crevillente in het zuiden van de Costa Blanca. Groot genoeg dus om gevonden te worden, maar er blijken nogal wat ingangen te zijn, waar niet of nauwelijks verwijzingen naar de hoofdingang met bezoekersinfo te vinden is. En daar hoeven we bij jou natuurlijk niet mee aan te komen!

Volg daarom de hier onderstaande reisroute en je komt in een vriendelijke, informatierijke ruimte, die ook het uitgangspunt is van een aantal wandelroutes, waarvan er eentje (de gele) in minder dan een half uurtje doorstappen te doen is. Wat wij deden.

Ook een prima plek om joggend de grote ronde te doen, geen harde grond (schelpenpaden, hard houten vlonders) mooi aangelegd, en joggend omdat je wel om je heen moet kunnen blijven kijken. Naar een zwemmende bruine kiekendief (is bijzonder zegt de gids) in één van de vele irrigatiekanalen, die vanuit de Segura rivier door de San Antonio molen van water worden voorzien.
Het hele gebied bestaat uit een aantal vijvers, lagunes, waarin heel wat heen en weer gezwommen wordt door de paling, de mul en allerlei kleinere Middellandse zeevissen, waarop vrolijk en fanatiek gejaagd wordt door de vele vogels, waaraan El Fondo of El Hondo voornamelijk haar bekendheid en status te danken heeft. En daar zitten heel wat bijzondere exemplaren tussen, zagen wij en …. vertelde de gids, waarvan de witkopeenden en de purper- en zilverreigers de grootste groepen vormen. Maar ook de flamingo (zie: Flamingo, een filter op poten) zagen wij daar ook gezellig, maar toch gracieus, heupwiegend over de puur natuurlijke catwalk heen en weer schuiven. Voor veel vogels, die in het park ook een bijzondere bescherming krijgen (zonder gids kom je er dan ook niet dichtbij) is El Hondo een hup, een tussenstop of wegrestaurant, op weg naar Afrika.
Ook vreemde vogels schijnen dit mooie, grafisch fraai vlakke landschap aantrekkelijk te vinden. Het is al twee maal, laatste maal in 2011, in brand gestoken. Het genoegen en de zin daarvan ontgaat ons volledig. Schandalig is het woord, wat daar voor ons bij hoort. Maar El Hondo heeft zich zeer fraai hersteld.

Het landschappelijk beeld wordt beheerst door de wuivende, in het zonlicht flikkerende rietpluimen, gouden zonnevlekken op het rimpelende water van de lagunes en de frisgroene rijstaanplant met aan de horizon de gegroefde rimpels en de strak gestoken vormen van een berglandschap. Voor fotograferende vogelaars en dubbel genietende wandelaars, een reuze bezoek en ook voor andere van Goed & Lekker leven houdenden, een bezoek met een prima nasmaak.

HOE KOM JE ER?
Neem tussen Elche en Orihuela de afslag bij Crevillente naar Catral (ong. 8km op de CV90 of AP7). Daar volg je de aanwijzingen naar het dichtbij gelegen dorpje San Filipe Neri, wat vanaf de AP7 via rotondes gaat. In het dorp ga je linksaf voor de kerk langs. Het dorp uitrijden en na minder dan 1km rechts, bij een klein geel bord op een paal (Parc Natural El Fondo), bij 2 parallele wegen met een kanaaltje ertussen neem je het rechter onverharde weggetje, dat leidt je naar het informatiecentrum van Parc Natural El Fondo (of Hondo).

OOK INTERESSANT
1. Parque Natural de Las Salinas de Santa Pola y El Museo de la Sal
2. Tapas, salazones y vinos in Alicante
3. La Sierra Helada
4. Rio Seco Wandelroute
5. Wandelend of hardlopend cirkelen om de Olta

tekst uit: Costa Blanca voor jou (DICK SUER 11 MAART 2012)