Casa del Sur

Voor uw onvergetelijke vakantie.

Rojales

Een heerlijk dorpje om vanuit La Marina naar toe te fietsen of te rijden. Vooral de route er naar toe de rivier de Segura volgend van Guardamar naar Rojales is prachtig. Langs deze rivier aan beide zijden een fietspad. Voor de sportievelingen onder ons, je kunt tot Orihuella doorfietsen! De rivier bevat meestal niet te al te veel water. Pas op de terugweg door de kleine afwisselende landerijen is te zien hoe dit komt: Met water wordt hier heel spaarzaam omgesprongen. Door het gebruik van de al eeuwenoude Moorse waterwerken wordt er geen water verspild. (In het palmtuin museum in Elche wordt dit goed uit de doeken gedaan)


Het Archeologisch Paleontologisch Museum van Rojalesmolen Rojales


Het Archeologisch Paleontologisch Museum van Rojales is niet zo groot, maar wel heel bijzonder, vond ook de geologe, die een van de partners is van deze site, zie over ons, toen wij op onze Costa Blanca rondreis, op zoek naar voor jou interessante zaken, Rojales aandeden.
museumHet museum, officieel El Museo Arqueológico-Paleontológico de Rojales, is gevestigd in het voormalige stadhuis. Het uiterlijk is sober en klassiek, een beetje als een schouwburg, dachten wij in 1e instantie, heeft twee goedgevulde en duidelijk beschreven specialiteiten/afdelingen, die een duidelijk en aantrekkelijk beeld geven van 1. de prehistorische periode en de toen uitsluitend dierlijke bewoners, die miljoenen jaren geleden deze plek, dus voordat mensen er waren, bewoonden, de zgn. Paleontologische periode, en 2. de Archeologische tijd, vanaf de intrede van de mens tot aan de dag van vandaag.
Grote, breed geaccentueerde en goed geprepareerde fossielen, interessante en ook voor de leek herkenbare onderdelen van de grote gewervelde, vooral zeedieren uit die voormenselijke tijd. Ze staan er logisch en goed beschreven uitgestald. En ook de archeologische afdeling geeft op een heldere manier inzicht in hoe de aarde veranderde en de mensen die daarop leefden, vanaf het jaar 0 tot aan de dag van vandaag. Stenen gereedschappen, keramische gebruiksvoorwerpen, houten en bronzen wapens en vervoermiddelen, beeltenissen, goed geconserveerde pilaren en heldere beschrijvingen. Het is er allemaal. Je kunt je heel goed voorstellen, hoe de mensen vanuit de wieg tot in het graf in die periodes, in de omgeving van Rojales aan de Costa Blanca geleefd hebben.

En dat plezierige bezoek wordt nog versterkt door een behulpzame portier/zaalwachter, die je voorgaat of achterna komt om al die interessante en mooie zaken een extra lichtje te geven of je te wijzen op zaken, waarvan hij vindt dat je die in ieder geval gezien moet hebben. Ook voor opvoedende ouders een prima plek, omdat er veel valt te vertellen en het niet veel langer dan een uurtje hoeft te duren om je nageslacht, ook daarin weer een beetje wijzer te laten worden. En daarover likkend aan ijsje met hen na te praten. Want ook leuke terrasjes in de buurt van dit Museum zijn er genoeg.

Adres
MUSEO ARQUEOLÓGICO-PALEONTOLÓGICO DE ROJALES
Plaza de España 1
Rojales, Alicante 03170
Telefoon: 966 713 273
Gratis open voor jou:
Van 1 okt-30 jun. op ma.t/m vr. van 09.00-14.00 en van 15.00-20.00 uur
Van 1 jul-30 sep. van 9.00-14.00 uur
Zaterdags open van 10.00-13.00 uur