Casa del Sur

Voor uw onvergetelijke vakantie.

Elche

De meeste bezoekers komen vooral voor een bezoek aan het indrukwekkende palmenbos de Palmeral, door de Unesco terecht op de werelderfgoedlijst geplaatst met ruim 500.000 palmbomen wat Elche aan drie kanten omringt en wat rond 300 jaar voor Chr. is aangeplant door de Phoeniciers.
Huerto del Curapaalmentuin elche 1

Een klein deel van het palmenbos, Huerto del Cura, is de botanische tuin, waarvoor betaald moet worden en een deel van de palmen wordt gekweekt, maar het grootste deel van deze Marokkaanse palmentuin is publiek bezit en ontvangt jou dus graag en gratis. Sommige palmbomen zijn vernoemd naar beroemde bezoekers zoals bijv. de Oostenrijkse koningin Elisabeth, die in 1894 al de palmbomen kwam bekijken.

dame van ElcheDame van Elche

De 1e nederzetting in deze streek (ca. 10 km van Elche) dateert van 5000 jaar voor Chr., L’Alcudia en is de directe voorloper van deze grote stad. Resten daarvan en verhalen daarover vind je in het plaatselijke archeologische museum. Onder andere het bijzondere verhaal van de Dame van Elche, een sierlijk, daar gevonden, borstbeeld van een bevallige dame waarvan het origineel in het Nationale Archeologische Museum van Madrid is terecht gekomen, maar waarvan er allerlei replica´s (incl. het verhaal) te koop zijn in de souvenierwinkels en musea.

Basilica de Santa Maria
In de stad, 200.000 inwoners, is ook een overvloed van palmen en daartussen zijn zeker ook, de met de blauwe koepel getooide Basilica de Santa Maria (vanuit de 17e eeuw) en gebouwd voor het Misteri d Élx en de gotische toren de La Calahorra, een restant van de verdedigingswerken, een visite waard. En als je daar dan op een van de hele uren aankomt wordt je ook nog aangenaam verrast door het geluid en de bewegingen van de twee 16e eeuwse mechanische figuren, die elk hele uur aanslaan.

Palau de Altamira
Ook het Palau de Altamira, het 15e eeuwse buitenverblijf van de Valenciaanse vorsten en haar prachtige achtertuin nodigen je uit voor een plezierige en interessante wandeling, terwijl je daar ook, in een van de vleugels, het Museo Arqueologic kunt bezoeken.

P1100138Palmentuin Museum, Museo del Palmeral

P1100154Schuin tegenover de Huerta del Cura is een ander zeer interessant museum. Aan de wegzijde zien we een origineel plantershuis. Dit bestaat uit twee delen, verbonden met een brug. In het huis het museum, met de uitleg over het ontstaan en nut van de palmtuinen, met de erbij behorende Moorse waterwerken. In het bijgebouw geven de plaatselijke vrouwen een demonstratie van het fantastische vouwwerk met pambladeren waar Elche beroemd om is. In de bijbehorende tuin een groot aantal soorten struiken en bomen die op traditionele manier van water worden voorzien.